Tenniskids

T.C. Ittersum doet met haar jongste leden mee aan "Tenniskids", het tennisprogramma van de KNLTB voor de jeugd t/m 12 jaar. Met speciaal voor de kinderen ontworpen ballen, rackets, banen en oefeningen leren de kinderen van jongs af aan de sport op een leuke en snelle manier te spelen. Kinderen worden direct in een team en in een lesgroepje met leeftijdsgenootjes en/of jeugdleden met dezelfde mogelijkheden geplaatst. Zo maken ze snel nieuwe vriendjes en/of vriendinnetjes en werken ze samen naar duidelijke doelen toe. Dat is niet alleen goed voor de fysieke, maar ook voor de sociale vaardigheden. De kinderen worden ingedeeld in drie kleuren: rood, oranje en groen. Bij iedere kleur horen andere leeftijden, baangroottes en balsoorten.

Klik hier om een Filmpje te bekijken over wat tenniskids inhoudt.

De jeugd wordt daarbij ingedeeld op basis van leeftijd en niveau. Dat ziet er als volgt uit:

"Blauw"

Speciaal voor de jongste jeugd is er Tenniskids Blauw. In deze eerste fase maken kinderen van 4 tot 6 jaar kennis met het tennisspel en de vereniging, waarbij plezier centraal staat. Met verschillende eenvoudige en speelse oefeningen ontwikkelen de kinderen hun eerste bal- en racketvaardigheden. De oefeningen, zoals tikspelletjes en balspelletjes met en zonder racket, zijn volledig afgestemd op de leeftijd van het kind. Daarbij zijn er vier verschillende thema’s ontwikkeld in de belevingswereld van het kind; dierentuin, ridders & prinsessen, circus en op vakantie. Na afloop ontvangen de kinderen een diploma. Klik hier voor een promotiefilmpje voor ouders.

"Rood"

In deze fase maken kinderen t/m 7 jaar kennis met het tennisspel. Ze leren de basisvaardigheden op het gebied van bewegen en coördinatie. Kinderen van 8 en 9 jaar mogen kiezen of ze in rood of oranje willen spelen. Ze maken kennis met leuke activiteiten en spelen korte wedstrijden. Er wordt gespeeld met een zachte rode bal op een minibaan (6x12 meter). Het racket is tussen de 43 en 56 cm. De categorie "rood" speelt nog geen competitie, maar kan al wel kennismaken met het spelen van wedstrijdjes in de Tenniskids Worldtour

tk_rode_baan_2.jpg

"Oranje"

In de tweede fase van Tenniskids wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling. De kinderen (8 t/m 11 jaar) leren nieuwe slagen en technieken die hen helpen om uiteindelijk te kunnen spelen op een grote baan. Er wordt gespeeld op een driekwartbaan (een volledige baan die in de lengte is ingekort tot 18 meter). Er wordt gespeeld met een oranje bal die geschikt is voor het spelen op een driekwartbaan. Het racket is tussen de 56 en 63,5 cm. De wedstrijden worden steeds langer. Ook kinderen in "oranje" spelen wedstrijdjes tegen kinderen van andere clubs in de Tenniskids Worldtoer (info voor 2019 volgt). 

tk_oranje_baan_2.png

"Groen"

Dit is de laatste fase in de voorbereiding op ‘hele baan’ tennis. De kinderen zijn 10-12 jaar. Kinderen in deze leeftijd zijn groter en in staat om de hele baan te bestrijken. Technieken, tactieken en atletisch vaardigheden worden verder ontwikkeld. Het spelen van wedstrijden wordt belangrijker. Er wordt gespeeld met een groene bal die geschikt is voor tennis op een hele baan en met een racket dat tussen de 63,5 en 68 cm lang is.

tk_groene_baan_2.png

Zowel de trainingen, de activiteiten en de competitie worden op basis van de indeling blauw-rood-oranje-groen gedaan. De competitie is in het voorjaar (inschrijving in december) en in het najaar (inschrijving in september). Hiervoor wordt rond die tijd een inschrijfmail verzonden naar alle jeugdleden. Dus houd je mail (en spambox) goed in de gaten!